In kader van Nederland Leest ‘Over de grens’ was er een online interview met Jelle Brandt Corstius, gegeven door Joep van Ruiten.

Lees meer!

Lees meer...

Donderdag 18 november is de zichtbaarheidscampagne gestart van de bibliotheken die onder Biblionet Drenthe vallen. Met deze campagne willen de bibliotheken laten zien dat er meer te doen en beleven is in de bibliotheken. De campagne is opgehangen aan de vijf O's: ontdekken, ontmoeten, ontwikkelen, ontspannen en online.

Ontdek snel meer van de campagne!

 

Ga naar Begintbijdebieb.nl

Op 7 oktober vond de opening van het project Europe Readr plaats in Bibliotheek Emmen. Vanuit onder andere de afdeling Innovatie is er hard gewerkt om het project naar Drenthe te krijgen.

Lees meer!

Lees meer...

In brainstorms met programma-medewerkers en innovatieadviseurs van de Drentse bibliotheken is naar voren gekomen dat zij meer willen leren over innovatiemethoden. Biblionet Drenthe heeft daarom een cursus Design Thinking voor bibliotheken ontwikkeld, gebaseerd op een internationale toolkit Design Thinking for Libraries. Design Thinking is een creatieve aanpak die de gebruiker centraal stelt bij het oplossen van problemen. Bijvoorbeeld door interviews te doen met de doelgroep of door van ideeën prototypes te maken en die te testen bij (potentiële) klanten.

Lees meer!

Lees meer...

Bibliotheek Gieten heeft als eerste bibliotheek in Drenthe het gouden certificaat ‘Duurzaam Gastvrij’. De Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) heeft de bibliotheek gekeurd. Daaruit is gebleken dat Bibliotheek Gieten duurzaamheid belangrijk vindt en hierin verder gaat dan de normale wet- en regelgeving vereist. In de bibliotheek blijkt dat bijvoorbeeld uit maatschappelijke betrokkenheid en duurzaam gedrag. 

Oktober Kindermaand bestaat 20 jaar en ter gelegenheid van dit jubileum is De Bucketlist van Drenthe gemaakt. In het boekje staan zestien organisaties en activiteiten die kinderen in Drenthe gezien en gedaan moet hebben en waar ze trots op mogen zijn!

Lees meer...

Woensdag 27 oktober gaf NRC-columniste en schrijfster Japke-d. Bouma een online workhop 'Duidelijke taal'. Rode draad in al haar boeken is het jargon waarmee mensen elkaar op het werk om de oren slaan. ‘Jeukwoorden’ en -uitdrukkingen als onboarding, agile, in je kracht staan, eigenaarschap, toegevoegde waarde creëren en uit je comfortzone; Japke-d. gruwt ervan. Hoe vager de werktaal, hoe slechter het werk wordt, vindt zij. Daarom trekt ze het land door. Als een ware taalactivist leert ze mensen van Groningen tot Zeeland hoe je jeukwoorden en jargon kunt vermijden, zodat je taal krachtiger wordt én meer effect heeft. Zo’n cursus, pardon workshop, gaf ze nu ook voor de bibliotheken van Biblionet Drenthe!

Lees meer...

De Drentse bibliotheken maken zich zorgen over de taalachterstand en het gebrek aan leesvaardigheid bij veel jongeren. Met het Drents Leesoffensief willen we bereiken dat alle Drentse jongeren geletterd het middelbaar onderwijs verlaten. We werken hierbij samen met provincie, gemeentes, kinderopvang en onderwijs.

Lees meer...

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven (6-12 september) zijn de laatste vier Informatiepunten Digitale Overheid in Drenthe geopend. Hiermee beschikt iedere Drentse gemeente over een plek waar bezoekers terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld huur- en zorgtoeslag, belasting, rijbewijs, (verkeers)boetes, pensioen en uitkering.

Lees meer...

De bibliotheken van Biblionet Drenthe hebben een website gelanceerd met Verhalen over... . Deze korte gefilmde verhalen met steeds een ander thema zijn een mooie aanvulling op het aanbod van de bibliotheek voor mensen die niet zo snel (meer) een boek zullen lezen.

Lees meer...

In het bijzijn van wethouder Erjen Derks heeft Annelies Bakelaar op 21 juni het jeugdakkoord Zorgeloos opgroeien in Midden-Drenthe getekend.

Lees meer...

Hoe gaat de bibliotheeksector de komende jaren invulling geven aan haar maatschappelijke taken? Dat staat beschreven in de Netwerkagenda 2021-2013, die op 16 juni online is gepresenteerd.

Lees meer...

Vanaf donderdag 20 mei zijn de bibliotheken van Biblionet Drenthe weer open voor het publiek.

Lees meer...

Op woensdag 12 mei brachten de bibliotheken van Biblionet Drenthe voor de derde keer een livestream interview. Deze keer was schrijver, programmamaker en politicoloog Splinter Chabot te gast.

Lees meer...