• Innovatie

    Innovatie

In Nederland hebben veel mensen boven de 18 jaar moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Bibliotheken proberen hen verder te helpen met bijvoorbeeld cursussen. Maar die stap blijkt voor mensen soms lastig. Wie is die Nederlandstalige laaggeletterde (NT1’er) eigenlijk? Waar vinden we ze en hoe kunnen we ze bereiken? Daarover organiseren we op maandagochtend 23 mei een inspiratiesessie in Bibliotheek Hoogeveen.

We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen en ideeën, dus meld je aan!

Doelgroep

We nodigen in het bijzonder adviseurs/medewerkers basisvaardigheden, (volwassen)educatie, marketing & communicatie en taalhuismedewerkers uit. Werk je niet bij een bibliotheek, maar ben je wel geïnteresseerd? Meld je gerust aan, als er nog plek is krijg je tijdig bericht.

Programma

  • Inloop vanaf 09:50 uur
  • Start programma 10:00 uur
  • Bibliotheek Coevorden en ITTA onderzochten met kinderopvangorganisaties én hun ouders hoe zij de kinderen het beste kunnen helpen met hun taalontwikkeling. Hoe kunnen we ons aanbod afstemmen op de wensen van ouders? Carla Boers van Biblionet Drenthe deelt hoe ze dit heeft aangepakt en laat zien welke materialen het heeft opgeleverd.
  • Annet Hofstra is Taalhuiscoördinator in de bibliotheek Hoogeveen en werkt veel met de NT1-doelgroep. Wie zijn deze mensen eigenlijk? Annet heeft hier duidelijk ideeën over en neemt vooroordelen graag weg.
  • Stichting ABC is een vrijwilligersorganisatie van en voor laaggeletterden. Zij zetten ervaringsdeskundigen in om het probleem van laaggeletterdheid breder bekend en bespreekbaar te maken. We horen het verhaal van één van hun taalambassadeurs, Marchien Brinksma.
  • Het animo voor taalcursussen bij Rozet Arnhem viel behoorlijk tegen. Projectleider Joep Derkx ging aan de slag om de aanpak te verbeteren. Hij ging bijvoorbeeld werken bij een kringloopwinkel en een schoonmaakbedrijf. Aan de hand van stellingen gaan we in gesprek over het vinden en bereiken van NT1’ers.
  • Napraten met lunch van 12:15-13:00 uur

Meer informatie

Voor meer informatie en bij vragen kun je contact opnemen met Froukje Stuursma via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 86 890 094.  

Wat: Inspiratiesessie bereik NT’ers
Wanneer: Maandag 23 mei, 10:00-12:15 uur (inloop 09:50 uur)
Waar: Bibliotheek Hoogeveen
Wie: Adviseurs/medewerkers basisvaardigheden, taalhuismedewerkers, medewerkers marketing en communicatie
Kosten: Gratis

 

Inschrijving inspiratiesessie bereik doelgroepen

Innovatie is één van de taken die expliciet benoemd wordt in de bibliotheekwet. Daarin wordt gesproken over ‘de ontwikkeling van innovaties ten behoeve van de lokale bibliotheken’.

Biblionet Drenthe geeft hier samen met de Drentse bibliotheken invulling aan. Dit gebeurt in afstemming met de provincie, de Drentse gemeenten, de andere provinciale ondersteuningsinstellingen en de Koninklijke Bibliotheek.

De invulling gebeurt op basis van een tweejaarlijkse Drentse Innovatieagenda, vertaald in jaarplannen en concrete projecten. De projecten betreffen maatschappelijk relevante thema’s als preventie en bestrijding van laaggeletterdheid, participatie (waaronder 21e eeuwse en digitale vaardigheden), informeel leren en erfgoed.