• Nieuws

    Nieuws

Het BiebPanel heeft jongeren tussen de 18 en 24 jaar ondervraagd over wat zij graag in hun vrije tijd doen, hoe en waar zij werken of studeren, wat ze van de bibliotheek vinden en wat de bibliotheek hen zou kunnen bieden.

Rustige werkplekken met horeca

De bibliotheek kan aantrekkelijker worden voor jongeren door de activiteiten en dienstverlening aan te passen aan, en samen te ontwikkelen met, jongeren. Zo blijkt dat mannen veel interesse hebben in gamen en programmeren.
Ook studie- en werkplekken zijn voor jongeren interessant; jongeren zijn op zoek naar rustige werkplekken en kunnen dit vinden in de bibliotheek. Daarnaast zijn een horecagelegenheid, het aanbieden van een bezorgservice en een goedkoop studentenabonnement voor deze doelgroep aantrekkelijk. Er is een behoorlijk aandeel dat een online e-bookabonnement heeft, o.a. bij de bibliotheek maar vooral bij bol.com.

Een meerderheid houdt van lezen

Zeven op de tien jongeren lezen weleens een papieren boek; een derde leest eens per week of vaker. Jongeren lezen vooral papieren boeken; een vijfde leest (ook) e-books. Vrouwen, hoger opgeleiden en studenten lezen vaker boeken voor hun plezier dan mannen, lager opgeleiden en niet-studenten.

Boeken, stil en studeren

Wanneer jongeren wordt gevraagd om kernwoorden op te schrijven die zij associëren met de bibliotheek noemen zij het vaakst ‘boeken’, ‘stil’, ‘lenen’ en ‘rust’. Ook de kernwoorden ‘studeren’ en ‘computer’ worden relatief vaak genoemd; deze functie is dus wel bekend onder de jongeren.
Jongeren beoordelen de bibliotheek gemiddeld met een 7,4. Het gemiddelde cijfer ligt wat hoger onder leden van de bibliotheek (7,6) dan onder niet-leden (7,2). Jongeren die een cijfer tussen de 1 en 7 geven, zeggen dat de bibliotheek te duur is, dat het geen prettige omgeving is, dat het er luidruchtig is en dat de collectie beperkt is.

Lees het hele onderzoek op www.bibliothekendrenthe.nl.