• Nieuws

    Nieuws

Op 17 april 2019 heeft Yosan Wegihu Teame van CBS De Fontein uit Sleen de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op 22 mei aanstaande gaat Yosan de provincie Drenthe vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Amstelveen.

Yosan las een fragment voor uit het boek Suus en Steef op reis van de schrijfster Joke de Jonge. Oorspronkelijk komt Yosan uit Eritrea maar woont met haar familie inmiddels zes jaar in de gemeente Coevorden.

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Yosan heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen vele kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de halve finales en vervolgens tijdens de provinciale finale.

Organisator Joke Kasemier van Biblionet Drenthe hoopt net als Yosan dat zij op 22 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker naar Drenthe komt is dat een hele eer: de provincie levert dan de beste voorlezer van Nederland.

Tijdens de landelijke finale op 22 mei neemt de kampioen uit Drenthe het op tegen de voorleeskampioenen uit de elf overige provincies. De landelijke jury bestaat dit jaar onder anderen uit Manon Sikkel (auteur en Kinderboekenambassadeur) en Bart Tuinman (Jeugdjournaal). De finale wordt gepresenteerd door Klaas van Kruistum.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.