• Nieuws

    Nieuws

Tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Amstelveen is Yosan Wegihu Teame uit Sleen (11) als nationaal voorleeskampioen 2019 gekozen.

De leerling van CBS De Fontein in Sleen las voor uit het boek Suus en Steef op reis van Joke de Jonge. Net als de andere finalisten moest ze bovendien onvoorbereid voorlezen uit het boek Prutje van Pieter Koolwijk.

De jury was erg onder de indruk van Yosan. ,,Ze heeft een stem waar je echt naar wilt luisteren: het publiek hing aan haar lippen,” zei Manon Sikkel over de 11-jarige kampioene.

Yosan is het het komende jaar ook de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Ze mag meehelpen met het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen. Dit jaar bestaat het museum 25 jaar, dus dat wordt extra speciaal.

Drentse Voorleeskei

Ook is Yosan uitgeroepen tot ‘Voorleeskei’ van de Drentse bibliotheken. Hiervoor kreeg ze op vrijdagochtend 24 mei een oorkonde uitgereikt door Carla Boers, educatie-adviseur van Bibliotheek Coevorden. Als ‘Voorleeskei’ zal Yosan bij speciale gelegenheden worden gevraagd om voor te lezen. De eerste uitnodiging heeft ze al binnen, voorlezen bij de start van de Week van de Alfabetisering in september.

De Nationale Voorleeswedstrijd

Op 17 april 2019 heeft Yosan de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Assen gewonnen. Daarvoor was ze al uitgeroepen als voorleeskampioen van gemeente Coevorden.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.