• Nieuws

    Nieuws

Biblionet Drenthe organiseert 1 oktober een webinar avond rond het boek Een klein land, met verre uithoeken : Ongelijke kansen in veranderd Nederland van Floor Milikowski.

Het boek is een verslag van onderzoek naar de toenemende verschillen tussen economisch kansrijke en minder succesvolle regio's in Nederland en het betreffende beleid van de lokale, regionale en rijksoverheden. Ook Drenthe (m.n. Emmen en Veenhuizen) en Oost-Groningen komen erin aan bod.

De Drentse bibliotheken varen (steeds meer) een maatschappelijke koers. Biblionet Drenthe nodigt daarom bestuurders, ambtenaren en medewerkers van maatschappelijke organisaties uit de hele provincie uit voor een inspirerende en interactieve avond over dit interessante en actuele maatschappelijke thema. Burgemeester Eric van Oosterhout van gemeente Emmen treedt deze avond op als moderator.

Aanvankelijk was deze bijeenkomst live gepland in Westerbork, maar vanwege de aangescherpte coronamaatregelen per 29 september, is het nu in digitale vorm als webinar. Degenen die zich hebben aangemeld, ontvangen hierover nadere informatie.

Inhoud van het boek

Maakt het uit of je wordt geboren in Amsterdam of in Emmen? Heeft een tiener die opgroeit in Noordoost-Drenthe dezelfde kansen als een leeftijdgenoot in de Randstad? Sinds 2011 heeft Floor Milikowski zich hierin verdiept. Haar boek geeft een actueel tijdsbeeld van dorpen en steden, bewoners en bestuurders op zoek naar houvast in een veranderende wereld.

Haar conclusie: ook in Nederland groeit de kloof tussen kansarm en kansrijk, tussen centrum en periferie, tussen macht en onmacht. Banen, kapitaal en hoogopgeleiden concentreren zich in een aantal grote steden. Op andere plekken verdwijnt werkgelegenheid, krimpt de bevolking en moeten ziekenhuizen en scholen hun deuren sluiten. Nederland verandert in een lappendeken van winnaars en verliezers. Hoe willen we dat het land eruitziet – en wie kan, wil of moet daar invloed op uitoefenen?

Over de auteur

Floor Milikowski is journalist en geograaf. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer. In 2018 verscheen de besteller Van wie is de stad, dat werd genomineerd voor de PrinsjesBoekenPrijs voor het beste politieke boek. Kijk ook op haar website www.floormilikowski.com.

Interviews met de auteur

Het succes van de grote stad kent volgens geograaf Floor Milikowski te veel verliezers

Jarenlang is er vooral geïnvesteerd in regio’s die het toch al goed deden. Maar het succes sijpelt nauwelijks door. Hoog tijd voor een nieuwe visie, zegt geograaf en journalist Floor Milikowski. Lees op www.volkskrant.nl.

‘Rijksbeleid maakt Groningen armer en de Randstad rijker’

Rijke regio’s zoals de Randstad zijn dankzij het economisch rijksbeleid uitgegroeid tot internationale centra van welvaart. Maar dat ging wel ten koste van armere gebieden zoals Groningen en de rest van het Noorden. Die zijn er op achteruit gegaan. ‘Het is stuitend om te zien hoe weinig oog Den Haag heeft voor problemen in de regio.’ Lees op www.rtvnoord.nl.

De opleving en herwaardering van de middelgrote provinciestad

Middelgrote steden beleven een herwaardering. Het thuiswerken vanwege de coronacrisis kon de regio wel eens in de kaart spelen, meent journalist Floor Milikowski. Lees op www.lc.nl

Podcast: Floor Milikowski over Een klein land met verre uithoeken

Een boek waarin Millikowski een treffend tijdsbeeld schets van Nederlandse dorpen en steden. Luister mee naar dit gesprek over het verschil tussen Emmen en Eindhoven, over theorie en praktijk, de taak van de journalist en het tragische dier de mens. Luister op www.athenaeum.nl.