• Nieuws

    Nieuws

Het boek Een klein land met verre uithoeken van Floor Milikowski stond centraal op het webinar dat Biblionet Drenthe op 1 oktober heeft georganiseerd in De Nieuwe Kolk. Kijk hier het webinar terug.

Floor ging in gesprek met Eric van Oosterhout, burgemeester van gemeente Emmen over de vraag of het uitmaakt voor je kansen in de maatschappij of je wordt geboren in bijvoorbeeld Amsterdam of in Emmen. Dat leverde een zeer interessante en levendige discussie op.

Deelnemers werden erbij betrokken via het platform Mentimeter. Ze kregen stellingen voorgelegd en ook konden vragen worden gesteld. Enkele reacties in de sociale media:

'De tweedeling in de stad, de kloof tussen stad en land, tussen kansarm en kansrijk en tussen centrum en periferie zijn verschillende vormen van hetzelfde probleem.'

‘Hoe moet je toch je weg vinden in de wereld zonder openbare bibliotheek.’

Over het boek

Maakt het uit of je wordt geboren in Amsterdam of in Emmen? Heeft een tiener die opgroeit in Noordoost-Drenthe dezelfde kansen als een leeftijdgenoot in de Randstad? Floor Milikowski heeft zich erin verdiept. Haar boek Een klein land met verre uithoeken - ongelijke kansen in veranderend Nederland is een verslag van onderzoek naar de toenemende verschillen tussen economisch kansrijke en minder succesvolle regio's in Nederland. Ook Drenthe (met name Emmen en Veenhuizen) en Oost-Groningen komen erin aan bod. Haar conclusie: ook in Nederland groeit de kloof tussen kansarm en kansrijk.

Floor Milikowski

Floor Milikowski is journalist en geograaf. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer. In 2018 verscheen de besteller Van wie is de stad, dat werd genomineerd voor de PrinsjesBoekenPrijs voor het beste politieke boek.