• Nieuws

    Nieuws

Het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman werd in 2020 het meest uitgeleend in de Nederlandse bibliotheken.

Als gevolg van de coronamaatregelen daalde de uitlening van papieren boeken in 2020 landelijk met 25% ten opzichte van 2019. De uitlening van e-boeken via de online Bibliotheek steeg met 45%.

Top 3 met boeken voor volwassenen

Niet eerder stond een boek voor volwassenen op de 1ste plek in de Top 100 meest uitgeleende boeken, het is tevens voor het eerst dat dit boek in deze lijst verschijnt.

De gehele top 3 wordt in beslag genomen door oorspronkelijk Nederlandstalige boeken voor volwassenen. De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact) staat op de 2de plek en ’t Hooge nest van Roxane van Iperen (Lebowski) staat op de 3de plek.

De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel (Lannoo), is het meest uitgeleende kinderboek van 2020 en staat op de 6de plek. Vorig jaar stond dit boek op de 1ste plek.

Top 100

De Stichting CPNB presenteert in samenwerking met Stichting Leenrecht en de KB de 100 meest uitgeleende boeken in de openbare bibliotheken van Nederland in 2020.

De Top 100 is samengesteld op basis van uitleengegevens van openbare bibliotheken die Stichting Leenrecht verzamelt in het kader van de wet op het leenrecht. De bibliotheken leveren hun uitleengegevens aan Stichting Leenrecht aan. Het totaal van deze uitleningen vormt een representatieve afspiegeling van het totaal van uitleningen binnen de Nederlandse openbare bibliotheken.

Bekijk hier de Top 100 meest uitgeleende boeken in 2020