• Nieuws

    Nieuws

De Noordelijke bibliotheken van Biblionet Drenthe, Biblionet Groningen, Forum Groningen en de Friese bibliotheken (Fers) slaan de handen ineen voor het Beatrix Kinderziekenhuis.

Tijdens een live-uitzending over voorlezen op 12 februari om 16.00 uur zamelen de noordelijke bibliotheken geld in voor het kinderziekenhuis, zodat nog meer zieke kinderen voorgelezen kunnen worden. Want van voorlezen voel je je een klein beetje beter.

Aanleiding voor de inzamelingsactie is het spannende kinderboek Loep en de Pyroman, geschreven door de Groninger Allart Hakvoort. Van de opbrengst van elk verkocht boek doneert hij 40 procent aan het Beatrix Kinderziekenhuis. De bibliotheekorganisaties hebben samen 100 exemplaren van het boek ingekocht. Bovendien verdubbelen ze de donatie die hun aankoop heeft opgeleverd.

Voorlezen biedt een welkome afleiding voor zieke kinderen

De bibliotheken hadden dit bedrag kunnen overmaken, maar willen graag meer voor het Beatrix Kinderziekenhuis doen. De pedagogisch medewerkers in het ziekenhuis lezen geregeld voor. Het is een middel om contact te maken met de kinderen en ontspannende afleiding. En om hen al lezend even mee te nemen in een wereld waar geen ziekte en pijn is.

Zo ontstond het idee om een live-uitzending over Loep, het kinderziekenhuis en voorlezen te maken. Want voorlezen is voor élk kind belangrijk. Het stimuleert de fantasie en taalvaardigheid. En het is gezellig, samen een boekje lezen, voor elk kind en zeker een ziek kind. De bibliotheken hopen dat de uitzending mensen niet alleen stimuleert om voor te lezen, maar ook wat extra’s oplevert voor het Beatrix Kinderziekenhuis. In de vorm van directe donaties, of door het boek te kopen.

Annelies Bakelaar, bestuurder van Biblionet Drenthe, is enthousiast over deze gezamenlijke actie: ‘Als bibliotheken zijn wij voortdurend bezig met het stimuleren van leesplezier en leesvaardigheid, zowel on- als offline. We hopen dat dit initiatief na 12 februari een vervolg krijgt en dat meer schrijvers dit voorbeeld gaan volgen.’

Doneren kan nog tot 31 maart

De live-uitzending van 12 februari is hieronder terug te kijken. Arno van der Heyden gaat in gesprek met schrijver Allart Hakvoort, voorleesconsulent Renske Thalen en Barbara Baijens van het Beatrix Kinderziekenhuis. Tot 31 maart kun je nog een donatie doen.

Doneer hier