• Nieuws

    Nieuws

Op woensdagavond 7 april organiseerden de bibliotheken in Drenthe een online lezing van filosofe Eva Meijer. Voor de Maand van de Filosofie schreef zij het essay Vuurduin - Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt.

Dit essay gaat over de gevolgen van klimaatverandering en wat wij eraan kunnen doen. Zij werd onder andere geïnterviewd door Annette Timmer en kijkers konden vragen stellen. Dit was de tweede in een reeks online lezingen die de bibliotheken het publiek aanbieden.

Eva Meijer

Eva Meijer is filosoof en schrijver. Haar filosofische werk gaat vooral over taal en sociale rechtvaardigheid, waarin ze een belangrijke plek inruimt voor de politieke stem van dieren. In september 2017 promoveerde ze cum laude in de filosofie. Ze werkt nu aan de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Amsterdam.

Maand van de Filosofie

De lezing vond plaats in het kader van de Maand van de Filosofie. In de maand april werden in het hele land activiteiten georganiseerd rond het thema van dit jaar: De natuur was hier, over de gevolgen van de klimaatverandering en de rol van de mens.

Denken over de natuur

In haar lezing onderzoekt Eva Meijer hoe ons denken over de natuur verbonden is met de vernietiging van onze leefwereld, en wat we er tegenover kunnen zetten – als individuen, maar vooral politiek. Ze doet dat met behulp van filosofen en schrijvers, hond Doris en de taal zelf, die ons de wereld op een nieuwe manier kan laten zien.

Interview

Annette Timmer interviewde Eva onder meer over haar essay en het thema van de Maand van de Filosofie. Annette is bekend als presentator en interviewster en programmeur van schrijvers in de Literaire Hemel in Amen.

Kijk hier het interview terug

Online activiteiten bibliotheken

De Drentse bibliotheken willen ook nu ze geen bezoekers kunnen ontvangen, activiteiten blijven organiseren voor het publiek. Daarom bieden ze steeds meer online activiteiten aan, zoals lezingen en interviews.

Foto: Sebastiaan Steveniers