• Nieuws

    Nieuws

Cleo Buirs van de St. Josephschool in Zandberg (gemeente Borger-Odoorn) heeft op woensdag 13 april de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Esther Afman, leerlinge van Volta uit Beilen, won de voorleeswedstrijd voor brugklassers 'Read2Me! 2022'.

Cleo Buirs van de St. Josephschool in Zandberg (gemeente Borger-Odoorn) heeft op woensdag 13 april de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op 25 mei aanstaande gaat Cleo de provincie Drenthe vertegenwoordigen tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als Cleo wint mag ze zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2022 van het Kinderboekenmuseum noemen! Cleo Buirs las voor uit ‘Alles komt goed, altijd’ van Kathleen Vereecken, een heel actueel boek.

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Cleo heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst leerlingen van 164 scholen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de lokale en regionale finales in de Bibliotheek en vervolgens tijdens de provinciale finale. 

De jury over Cleo: "Haar introductie op dit boek en het fragment raakte ons. Met haar mooie warme stem pakte ze ons en het publiek helemaal. Ze spatte van het podium (en het scherm van de livestream)!’’

De finale van de provinciale voorleeswedstrijd kan je hier terugkijken. Cleo is ook in het programma Op Tjak van RTV Drenthe geweest om te praten over haar overwinning. Bekijk het fragment hier terug.

Esther Afman, leerlinge van Volta uit Beilen, won de voorleeswedstrijd voor brugklassers 'Read2Me! 2022'. De jury vertelde enthousiast over Esther Afman: "Ze heeft haar fragment heel goed ingeleid en nam de zaal mee in het spannende fragment. Wij zaten, samen met het publiek, op het puntje van onze stoel. Esther keek het publiek goed aan en las soepel voor.’’ De jury bestond uit Esmé van den Boom, schrijver van proza, gedichten en liedjes, Jan-Willem Wolke, afdelingsleider Dr. Nassau College locatie Quintus, en Inge Speelman, leesconsulent voortgezet onderwijs Bibliotheek Hoogeveen. Esther gaat op 4 juni naar de landelijke finale.