• Nieuws

    Nieuws

Van donderdag 8 t/m woensdag 14 september is de Week van Lezen en Schrijven er weer. Ook in de bibliotheek staat deze themaweek volop in de aandacht.

Even een mailtje schrijven, het laatste nieuws checken of prijzen vergelijken op het internet. Waarschijnlijk sta je er niet eens bij stil! Maar voor meer dan 45.000 Drenten is lezen, schrijven of rekenen niet vanzelfsprekend. Zij zijn laaggeletterd.

Zonder deze vaardigheden is het lastig om mee te doen in de samenleving. Want hoe kun je dan solliciteren, of je belastingaangifte doen?

Vooral onder jongeren vormt laaggeletterdheid een groot gevaar. Eén op de vier jongeren van 15 jaar heeft namelijk een taalachterstand. Als ze die achterstand houden, kunnen zij de nieuwe generatie laaggeletterden worden.

In veel Drentse bibliotheken zijn activiteiten om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Zet bijvoorbeeld een VR-bril op om het zelf in virtual reality mee te maken. Ook is er praktische hulp. Zo organiseren we in de gemeente Midden-Drenthe een Meeleesclub waar volwassenen beter kunnen leren lezen. Een vrijwilliger leest voor terwijl deelnemers meelezen.

 

Taalvaardig in de bibliotheek

De bibliotheek is er voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven. Niet alleen deze week, maar elke week van het jaar. Daarom proberen we begrijpelijke taal te gebruiken. We zorgen voor boeken die geschikt zijn voor alle leesniveaus. En onze medewerkers en vrijwilligers staan klaar om te helpen.

In iedere gemeente is een Taalhuis of Taalpunt in de bibliotheek. Daar kun je terecht voor praktische hulp met taal, rekenen of werken op de computer. Ook als je Nederlands als tweede taal aan het leren bent. 

Moeite met taal leidt vaak ook tot problemen bij de zoektocht naar een baan. In Coevorden werkt het Leerwerkloket daarom samen met het Taalpunt in de bibliotheek. 

Wat begint als een taalachterstand, kan later laaggeletterdheid worden. Voorkomen is dus beter dan genezen. Kinderen zijn van jongs af aan welkom voor activiteiten in de bibliotheek. Voor de allerjongsten zijn er Voorleesuurtjes en Boekstart in de kinderopvang. En de Bibliotheek op School zorgt voor de leukste leesboeken in de klas.